All About Me

Personal Data

I am lukman Hakim, single male, 1st may 1981. and having more than 4 years working experience in field.

 

Project Experience

1.      Pipeline installation – 5 km, 24.900 dia inch for Pertamina Area Geothermal Kamojang.

2.      Supply submarine hose for BP West Java.

3.   Fabrication of 3 units CBM (Coal Bed Methane) Tank for PT. MED.

4.      Balam South GS Wash Tank & Pager GS Upgrade Project for Chevron Pacific Indonesia.

5.      Engineering, Procurement, Fabrication of 5 unit storage tank of SSWJ Phase 2 Project for PT. Perusahaan Gas Negara (PGN).

6.      Pagar GS Replacement Project Stage 1 & 2 for Chevron Pacific Indonesia.

7.      Jakarta Tank Terminal Project for PT. Jakarta Tank Terminal.

8.   Construction of new oil at pulau laut for PT. Shell Indonesia.

 

Personality

I Like Challenge, Like Freedom, My Life My Adventure, Simple, Honest, etc

 

 

Affiliations:

Komunitas Migas Indonesia, Asosiasi Inspector Las, Asosiasi Pengelasan Indonesia / Indonesia Welding Society, QA/QC Inspector Community, Indobacpacker.

 

 Hobbies and Interests:

 Reading, Swimming & Travelling

18 Responses

  1. hai lukman,

    Now i m in saudi, i have handling API 650 tanks for Saudi aramco project. I need one clarification for Shell course,

    1.i m used 1foot method,
    2.i saw API 650 Appendix A Table A-4a and 3.6.1.2 statement
    so which one correct?
    3. What the width size of shell plate? (Max. and Min.)?

    Thx
    Regards
    Vijay

    • Dear Vijay,

      Sorry for too late response..
      1. So you design for small tank in diameter.
      2. If you used 1-foot method please refer to Appendix A Table A-4a. Please remember if Appendix A is optional design basis for only small tanks.
      3. If you used 1-foot method, your plates shall have a minimum nominal width of 2400 mm.

      Thx
      Regards
      Lukman

  2. gaya kali pun….

    hehe.. success terus bro..,
    btw, itu pertanyaan yg diatas belum dijawab kayanya…
    Direspon donk om…

    • Biar gak mati gaya Ferr,…hehehe

      Thanks a lot bro..success juga buat Ferry..
      Dah gw jawab tuh om,…kmrn kelupaan jawabnya…www.sibux.com

  3. Dear Pak Lukman,

    Selamat siang, saya lagi buat water leak test untuk satu tangki air 4,300 tons(dia 21m x 13m height). Test memuaskan. Tetapi sewaktu pembuangan air, roof manhole tidak open, terjadi vaccum effect di dalam tangki dan shell plate kemek. Apa ada standar untuk repair tank?

    Thanks. Jason

    • Siang pak Jason,..btw kenapa bisa roof manhole tidak open? apa hydrotest susah sesuai prosedur? minta minta copy hydrotest prosedurnya? Makasih,..untuk repair prosedur ada pak.

  4. salam kenal mas.

    mohon izin jadi tamu di blog anda.cukup baik blognya.sukses trus

  5. Salam kenal,
    Klo boleh tau, GS Upgrade itu proyek seperti apa objective & scope-nya ya? Thanks

  6. Salam Mr Lukman,

    This is Sanny. I have some query need your help regarding to API 650 of full water leak test. Is there any specific requirement for the holding period of storage tank. Base on what element to be considered on leak test (full water test/ vacuum test/ oil test) and which is most applicable for storage tank.

    Regards

  7. Dear P. Lukman, kami ada order design & built tangki solar 250 kl (250m3) bentuk silender, apakah p.Lukman punya desain untuk tangki tersebut dengan standart keamanan yg memadai, dan standart testing tangki tersebut. atau dng kata lain apakah memungkinkan p. Lukman jadi Konsultan dalam proyek ini.
    Sebelumnya terima kasih, mohon balasannya ke email johnkar2001@yahoo.com

  8. Apa kabar mas lukman . Bertamu lagi saya di blog anda.

    Saya ingin menanyakan apa kriteria komponen pengelasan harus dilakukan NDT level 1 dan 2?
    tks

  9. what is the difference between NDT inpectors,Welding inspectors,API inspectors.

    pls clarify me

  10. hai lukman,

    i did 2 fuel tank and now we started a new project of TES tank,but still i dont have a correct idea to measure peaking and banding on shell,my doubt is we put the template and how we will measure the gap

  11. salam kenal mas Lukman, mau tanya untuk membersihkan oksidasi dan carbon dari hasil proses breazing dan welding pada pipa carbon steel dan tembaga menggunakan apa ya? apakah cukup dengan di purging menggunakan nitrogen pada tekanan output? atau ada chemical khusus,
    aplikasinya untuk oxygen service. thanks. bisa dibalas ke email saya.bimo@gmail.com

  12. Dear Sir,

    how to rectify roof waviness for cone roof tanks?

  13. Dear pak Lukman..

    Pak proses pembuatan tangki bola (spherical tank) gimana ya?? Mohon bantuannya pak.. Trima kasih

    Regards
    Venny

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: